"> Qyteti i Shkupit: Në janar të këtij viti ajri në kryeqytet ishte më i pastër në krahasim me shtatë vitet e kaluara – ShkupiLajm.com
Qyteti i Shkupit: Në janar të këtij viti ajri në kryeqytet ishte më i pastër në krahasim me shtatë vitet e kaluara

Qyteti i Shkupit: Në janar të këtij viti ajri në kryeqytet ishte më i pastër në krahasim me shtatë vitet e kaluara

Shpërndaje

Në janar të këtij viti, ajri në Shkup ishte më i pastër krahasuar me shtatë vitet e kaluara. Këtë e tregojnë të dhënat e Qytetit të Shkupit të publikuara për ndotjen në kryeqytet. Sipas të dhënave, vlera maksimale ditore e grimcave PM10 këtë janar ishte 162, ndryshe nga viti 2015 kur ka të dhëna relevante për cilësinë e ajrit dhe vlera ishte 560.

“Të dhënat nga stacionet shtetërore të matjes në Shkup për muajin e kaluar tregojnë se banorët e Shkupit thithën ajrin më pak të ndotur krahasuar me të njëjtin muaj në shtatë vitet e fundit. Analiza jonë e përqendrimeve të grimcave PM10 nga 2015 në 2021 tregon tendenca inkurajuese në të gjithë treguesit statistikorë. Në të gjitha stacionet shtetërore të matjes në Qendër, Gazi Baba, Rektorat, Lisiçe dhe Karposh, numrat më të mirë janë regjistruar për muajin e parë të viteve të fundit,” tha Qyteti i Shkupit.

Të dhënat tregojnë se në Qendër në Janar të vitit 2016 kishte 26 ditë me përqendrime mesatare ditore mbi vlerën e sipërme dhe në 2021 kishte 13 ditë të tilla. Dita më e ndotur në Qendër ishte në janar 2017 kishte 482.40 grimca PM10 për metër kub dhe në janar 2021 tre herë e gjysmë më pak, dmth 141.30. Dita më e ndotur në janar në shtatë vitet e fundit në Gazi Baba ishte në vitin 2015 me 622.70 grimca PM10 dhe në 2021 numri i tyre ishte 143.90, ose katër herë e gjysmë më pak. Në Karposh në vitin 2017 me 525.30 PM10 grimca për metër kub dhe në 2021 – 144.80. Në vendbanimin Lisiçe, përqendrimi maksimal ditor në shtatë vitet e fundit ishte në 2015 – 644.00 PM10 dhe në 2021 – 219.70.

COMMENTS